CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

((our anniversary dear))

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

((my baby)

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers

Saturday, 4 July 2009

:: PART II ::


Salam..kali nie sya nak update kan kisah my parent mengerjakan umrah yang lepas...dari pic2 yg deyall dah snap2..sya tau betapa mereka bersyukur n happy dapat menjejakkan kaki ke Mekah n Madinah..pic terlalu banyak..lebih kurang 3++ pic..sya just post kan several je la yek..

My dad n mom cite la kat sane terlalu indah tempat nyer..sampai kan sekelip mate pon xnak terlepas pandang semasa dlm perjalanan melawat ke tempat2 bersejarah or dlm perjalanan dari Mainah ke Mekkah..my mom said sampai je kat Mekah n pandang aje Kaabah, automaticly her tears fall down..my mom n dad rase unbelieveable dpt sampai ke sane..ye la ikut kan bnyak dugaan n cabaran yg deyall have to faced b4 decided to go there la..only my family n relatives je yg tau how hard my parents through all probs b4 went to perform their umrah...alhamdulillah sume nyer lancar n selamat...amin...

Sewaktu kat Mekah,my parents xlepas2 untuk mengerjakan solat berjemaat di Masjidil Haram..bnyk kelebihan nyer solat jemaah kan?? lagi2 kat Masjidil Haram..alhamdulillah sepanjang berada di sane,tiada masalah yg mereka hadapi cuma my mom batuk n got fever mybe sbb perubahan cuaca yg panas kat sane kan..tp sume bkn penghalang untuk my mom n dad perform their umrah so well la..

My parents ade bercerita kat kami sume yg during my dad nak wat tawaf widaq ( tawaf selamat tinggal) <-- tell me if i'm wrong...my dad n mom dah niat dr dlm hotel lg nak cium hajar aswad...abis je wat tawaf my dad pon masuk ke laluan ke hajar aswad...my dad pesan kat my mom tunggu kat 1 tmpat nie la nnt senang nak cari sbb takut klu masuk skali nnt my mom kene behimpit2..so my mom pon agree..xper la xpat cium pon xper.. Then dengan langkah yg dimulai Basmallah n doa yang selalu my parents asked me to hafal, ROB BIYASIR WALA TU'ASIR YA KARIM....my dad pon masuk la ke laluan tue..then dah hampir2 sampai,lebih kurang 20-30meter untuk smpai ke btol2 depan hajar aswad...but then my dad terase badan nyer diangkat n dilambung oleh pak2 n mak2 arab ke belakang sebanyak 2 kali!! then my dad cite die teruskan lg bace doa 2 n my dad dilambung ke depan n terus sampai btol2 depan Hajar Aswad n tanpa berlengah2 lagi my dad pon terus usap n cium Hajar Aswad..alhamdulillah,finally impian my dad untuk kucup Hajar Aswad tercapai...amin Ya Rabb..

My mom plak laen cite nyer...sementara menunggu my dad melaksanakan misi nyer untuk mengucup Hajar Aswad my mom sebenarnye dari jauh nmpak my dad dilambung oleh pak2 n mak2 arab n just leh doa bnyk2 moga my dad ok n selamat..n sementara itu jugak,my mom disapa oleh 2 orang gadis muda yang berasal dari Indonesia yang nak tolong my mom untuk kucup Hajar Aswad...2 org gadis 2 bertanya " ibu mau dinolong ngak?" then my mom pon terus ckp "mau,mmg teringin sangat nak kucup Hajar Aswad.." then dengan bantuan 2 orang gadis Indonesia tue,my mom pon dipimpin oleh mereka dan dibawa sampai ke tepi n my mom dapat capai kayu pemegang n terus pegang n ikut je arus sehinggan btol2 sampai sepan Hajar Aswad n my mom pon terus kucup...Alhamdulillah...my mom pon dapat mengucup Hajar Aswad..n dalam kumpulan yg my mom follow just my parents je dpt kucup Hajar Aswad...how happy my parents kan...xleh nak bayang kan...

Kat sane gak my parents dpt berkenalan n dpt keluarga angkat yg menetap kat Mekah..n i know they r soo kind..n my parents oso dpt family angkat dari Melaka..n still keep calling untuk bertanya khabar until now..alhamdulillah,dpt mengeratkan silaturrahim among people around the world....


nie my dad time nak wat Saie..nie la laluan Saie..skang dah bnyak kemudahan yg tersedia kat Mekah n Madinah..


nie plak,my parents dok2 pas penat mencari sourvenier2 untuk dibawa pulang...happy je tgk muke my parents...tenang ati sya....


nie pic yang berharga sgt untuk my mom sbb belatar belakangkan Kaabah, kiblat bg semua umat Islam seluruh dunia...cntik kan...cam xcaye jek my mom ckp dpt tgk Kaabah depan mate...slalu tgk dlm tv or gmbar jek...


nie plak my dad...belatar belakangkan Kaabah gak....tgk la sekeliling my dad...ramai org kan..kat sane org arab xbesar2 cam org arab dulu2...my dad g masjid or wat Saie or g shopping barang,pak2 arab speking arab ngan my dad...deyall ingt my dad arab coz my dad tinggi n besar n arab...actaully my dad mmg ade keturunan arab...my late grandfather asal nyer dari Jeddah n my nanny asal dari Kampar,Indonesia...so my dad mix arab+indonesia la..glad to be his daughter lor....

my dad dlm pakaian ihram nyer....hehe...nie b4 my dad botak...hehe

5 orang baik hati..:

Anonymous said...

hihi....teringat plak yoon maser g umrah...samer jea mcm ayah sya..kena tolak2 seblum dpt cium hajarul aswad..memang org turkey ngan arab nie besar2...along yoon sampai nanges and give up terus...tp yoon kuatkan semangat...syukor...dua kali pg dapat ium hajarul aswad..raser tenang sngt...=)

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

olor...bestnyer dpt g sana..tenang jer..tgk muka parents aiysa pun da taw da...

aiSyaLiciOus said...

to YOON : besh kan dpt g sane..yoon dah der pengalaman g sane...besh tue...insyaALLAH,thn depan mak n ayah ajak g 1 family...doa2kan la yek..hehe

nuna...i miss u la...

to ADAM : alhamdulillah tertunai gak mak n ayah g sane...amin2...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

nnti kita g sesama lak ea??...haish..ke situ plk..hahaha

Anonymous said...

eh...yeke...yoon pon insyallah sya....=)ntah2 skali kiter pegi..hihi...sonoknyer la kan kalo camtue...moger sya pon dpt pegi...amin...
mish u a lot=)

((link within))

Related Posts with Thumbnails

Followers